VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Je fiets wel of niet verzekeren?

Geplaatst op: 31-03-2022, 12:36:14

Wat leuk, je hebt een nieuwe fiets gekocht! Wellicht volgt nu de vraag: sluit je een fietsverzekering af of niet? Of je jouw fiets wel of niet verzekert is natuurlijk geheel aan jou. Wel is het goed om met een aantal zaken rekening te houden. Deze kunnen namelijk jouw keuze vergemakkelijken. Welke punten dit zijn lees je hieronder.

Stel jezelf de volgende vragen voordat je je verdiept in een fietsverzekering. Deze vragen geven namelijk antwoord of een fietsverzekering überhaupt interessant voor jou is.

Wat is de aanschafwaarde van mijn fiets?

Een belangrijke vraag: wat is de aanschafwaarde van je fiets? Voor een tweedehands fiets van € 75,- loont een fietsverzekering natuurlijk niet. Maar bij een nieuwe of tweedehands (elektrische) fiets met een aanschafwaarde van bijvoorbeeld € 700,- of meer is het natuurlijk een ander verhaal.

De laatste jaren zien we dat e-bikes enorm in populariteit zijn gestegen. Niet alleen de aankoop, maar ook het aantal gestolen elektrische fietsen neemt toe. Omdat e-bikes duurder zijn, kiezen veel mensen ervoor hun elektrische fiets te verzekeren. Dus heb jij onlangs een e-bike aangeschaft? Dan kan het verstandig zijn om deze te verzekeren.

Waar stal ik mijn fiets?

De plek waar jij je fiets stalt bepaalt deels het risico of jouw fiets wordt gestolen en/of schade kan oplopen. Parkeer jij bijvoorbeeld altijd je fiets in een gesloten of bewaakte ruimte? Dan is de kans klein dat jouw fiets iets overkomt. Een fietsverzekering is dan niet per se noodzakelijk. Zet jij je fiets altijd in jouw eigen schuur of garage, dan is het afsluiten van een inboedelverzekering wel handig.

Ben je veel op pad met de fiets en zet je bijvoorbeeld je fiets vaak neer op openbare plekken? Dan is het raadzaam een fietsverzekering af te sluiten. Zo zijn winkelgebieden en stations populaire plekken onder fietsendieven. Als je in een grote stad woont, loopt je fiets ook meer risico om gestolen te worden.

Kan ik zelf de schade betalen als mijn fiets wordt gestolen en/of wordt beschadigd?

Een andere afweging voor een fietsverzekering is om na te gaan of je de schade kunt betalen als jouw fiets wordt gestolen of beschadigd raakt. Als je geen geld achter de hand hebt om bij diefstal of schade een nieuwe fiets te kopen of te laten repareren, dan is het verstandig een fietsverzekering af te sluiten.

Kies je fietsverzekering

Heb je besloten om je fiets te verzekeren? Dan is de volgende stap uitzoeken hoe uitgebreid je verzekerd wilt zijn. Er zijn fietsverzekeringen met alleen een diefstaldekking of voor diefstal én schade. Denk hierbij aan schade door een aanrijding, val of vandalisme. Schade door slijtage valt hier niet onder. De dekking pechhulp kan voor sommige fietsers ook nog interessant zijn. Bij sommige verzekeraars valt pechhulp onder de standaarddekking van de fietsverzekering. Bij andere verzekeraars kun je dit als aanvullende dekking erbij nemen.

De looptijd van de verzekering is daarnaast ook een punt om over na te denken. Zo kun je kiezen uit een aflopende fietsverzekering: deze hebben vaak een looptijd van drie of vijf jaar. Kies je voor deze verzekering, dan betaal je in één keer de premie voor de geselecteerde periode van drie of vijf jaar. Krijg je in de verzekeringsperiode te maken met diefstal of total-loss van je fiets? De fietsverzekering keert dan uit, maar wordt hierna wel beëindigd. Je krijgt geen geld terug van de al betaalde premie.

Tot slot

Ben je erover uit welke fietsverzekering je neemt? Dan is het verstandig om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Premies kunnen sterk verschillen per aanbieder en ook de dekking kan per verzekeraar altijd net iets anders in elkaar zitten. Vergeet daarom niet ook naar de polisvoorwaarden te kijken.

Vorige pagina